Наскоро бе учредена във Варна “Младежка асоциация по политически науки”. Основна цел на асоциацията е да насърчи активното участие на младите хора в обществения живот.

За председател на Асоциацията бе избран варненският политолог Сергей Петров. Той е бивш възпитаник на Великотърновския и Варненския свободен университет. В интервю Сергей Петров разказа повече за функциите и амбициите на асоциацията.

Г-н Петров разказва, че идеята за създаването на асоциацията е наличието на подобни обединения в други държави. Друга причина е липсата на такова обединение, което да е на национално ниво и толкова активно.Околи 7 – 8 месеци преговори университети и клубове, са били необходими за създаване на сдружението. Като проблем при учредяването е възникнал по отношение на комуникацията между всички тези хора, които са от различни краища на страната. Тепърва е трябвало да бъде изгардена такава.

Сергей Петров разказа как се е ориентирал към политологията. Казва, че в семейстовото му няма ангажирани политически лица, които са оказали влияние както в повечето случаи. “Аз в доста ранна възраст бях ориентиран и знаех какво искам да изучавам. Винаги съм следвал приципа, че човек ако изучава нещо, то трябва да е нещо, което наистина го интересува”, казва Петров. Председателят още сподели: “За съжаление голяма част от хората, които се афишират като политолози, дават коментари в стил “блогъри” които просто изказват мнение. А работата на политолога е не само да дава мнение, а трябва да има и научни елементи. Това е едно от нещата, които искаме да променим”.

Първият проект, който ще бъде осъществен в насоката до колко младите хора в България се интересуват от политика. А ако не се интересуват, да се изследва защо и какви са причините за това. Петров казва, че обществената активност на младежите не е на достатъчно високо ниво. Изисква се добра гражданска грамотност, която според председателят не е силно заложена в образователната система в България.

На въпроса “Как смятате да мотивирате младите да участват по-активно в обществения живот?”, Петров отговаря, че на първо място е необходимо да се види изследването, където ще бъдат заложени въпроси, от които да се разбере от какво имат нужда и как възприемат света около себе си младежите. Асоциацията има няколко набелязани проекта, които ще бъдат под формата на изследване. Единият има за цел да насърчи съавторството между млади хора в сферата на политическите науки. Предстои разширяване, като във всеки по-голям град има регионален координатор, който да привлича млади хора. За сега градовете с координатори са Велико Търново, Пловдив и София. Като заключение Сергей Петров сподели: “Изключително много се радваме, че в социалните мрежи постоянно получаваме запитвания, което означава, че има потребност от такова обединение”.